LASER TAMPONDRUKPLAAT

WAAROM ZIJN WE NAAR EEN GELASERDE TAMPONDRUKPLAAT OVERGESCHAKELD?

Sinds begin 2017 is Printing International volledig overgeschakeld op laser gebaseerde CTP-technologie voor de productie van tampondrukplaten (clichés). CTP staat voor “computer-to-plate”. Met CTP kunnen de digitale beelden direct op de tampondrukplaat worden gegraveerd, dit door middel van een laser. Zonder een tussenstap via fotografische films, belichtingssysteem, ontwikkeling, retoucheren en etsen.

Deze technologie biedt verschillende voordelen ten opzichte van de productie van de tampondrukplaten door middel van films en etsen:

 • beter kwaliteit van de laserdrukplaat
 • stabielere halftoon beelden
 • meer rasters kunnen worden gecombineerd
 • scherpere randen van de drukbeelden
 • minder arbeidsintensief; er zijn minder stappen nodig om tot een perfecte plaat te komen

Deze technologie is ook veel beter voor het milieu:

  • er is geen waterverbruik meer
  • Het gebruik van chemicaliën zoals ontwikkelaar, fixeermiddel en etsproduct is niet meer nodig omdat de film ontwikkeling overbodig is. Hierdoor is het afvalwater niet meer vervuild met zilver. Dit wil zeggen dat we kunnen spreken van een chemie vrij CTP-proces.

Door deze techniek ontstaat er verschillende kostenbesparingen, zoals:

  • Vermindering van waterverbruik
  • Geen tussenstap voor filmontwikkeling
  • Vermindering van afvalkosten
  • Minder servicecontracten nodig voor apparatuur

Met de traditionele technologie zijn 15 stappen nodig om een geëtste stalen tampondrukplaat te bekomen. Terwijl met de CTP-technologie slechts 4 stappen nodig zijn om een gelaserde tampondrukplaat te bekomen. Hoe meer stappen, hoe meer variabelen en onnauwkeurigheden (afwijkingen) er kunnen optreden.

LASER MET LANGE OF KORTE IMPULSDUUR?

Printing International maakt gebruikt van een korte puls laser voor het graveren van gelaserde tampondrukplaten. De klassieke laser (lange puls) toepassingen zijn gebaseerd op het principe van zeer snelle lokale verhitting, smelten en verdampen van het basismateriaal. Dit leidt onvermijdelijk tot ongewenste neveneffecten, zoals: bramen, herkristallisatie en microscheurtjes. Deze effecten leiden tot een slechte afrakeling van de drukplaat en beschadiging van de rakelring of rakelmes, wat op zijn beurt de afdrukkwaliteit beïnvloedt. Een laser met korte impuls levert voldoende energie om deze neveneffecten te elimineren, waardoor er een hogere kwaliteit wordt gecreëerd. Dankzij de hoge bundelkwaliteit van de laser kan een spotgrootte van ongeveer 15 micron worden bereikt. Daarnaast worden uiterst nauwkeurige XY-assen gebruikt, wat een nauwkeurigheid van ± 4 micron garandeert.

EINDELOZE MOGELIJKHEDEN

Door onze hoog geavanceerde laser en RIP- software, zorgen wij voor de perfecte gerasterde cliché. RIP staat voor Raster Image Processor. De functie van een RIP is om bestanden van uit de prepress, zoals Post- script en PDF, om te zetten naar raster image data, meestal hoge resolutie (tot 2400 dpi), halftoonbeelden en monochrome bitmaps, om deze vervolgens als output aan te kunnen bieden aan laser. Verschillende lineaturen kunnen worden gecombineerd, tot 200 lpi voor halftoon- en CMYK-beelden en tot 300 lpi voor steunraster. Het is ook mogelijk om de rasterpercentages bij te sturen, hierbij gaan we de puntverkleining en puntvergroting die optreden tijdens het drukken gaan corrigeren door middel van een druk karakteristieke curve. Voor het bepalen van de druk karakteristieke curve wordt er een rastergrijstrap gedrukt met meerdere rasterwaarden. Deze waarden worden opgemeten met een densito- meter. De verkregen waarden worden dan in een diagram uitgezet, deze waarden worden vergeleken met de originele waarden, hier- uit ontstaat een puntoverdrachtscurve, deze curve wordt dan gebruikt voor het opstellen van de druk karakteristieke curve . Deze curve geldt uitsluitend voor de combinatie van drukinkt, product, tampon en tampon- drukmachine waarvoor hij werd samengesteld. Wordt hetzelfde product bedrukt op een andere machine, met een andere inkt of met een andere tampon, dan zal dit telkens een andere drukkarakteristieke curve opleveren. Het opstellen van deze curve met de klassieke technologie van cliché vervaardiging is praktisch onmogelijk, door de vele stappen en variabelen in het productieproces. We bieden ook de mogelijk om trapping toe te passen in uw meer-kleuren beelden.

BROCHURE DOWNLOADEN

Vul hier uw gegevens in 

Dikstaal cliché