tampons

De functie van een tampon is simpel: een tampon is het middel om inkt over te zetten in een tampondrukmachine. De tampon neemt de inkt (het beeld) op en zet deze over op het product. Een tampon is een driedimensionaal onderdeel, gegoten in silicone. De vorm en afmetingen van tampons variëren volgens de toepassing. Het is belangrijk om de juiste tampon te selecteren en die op de juiste manier te gebruiken om een goede drukkwaliteit te bekomen. De soort silicone en hardheid (shore A) van de tampon hangt af van de toepassing. Lees verder als u de juiste tampon wil vinden voor uw tampondrukmachine.  

Download brochure

+2000 VERSCHILLENDE TAMPONS

Door de jaren verzamelden ween grote collectie tampons. Ondertussen beheren we een database met meer dan 2000 verschillende maten en vormen. We kunnen dus zeggen dat we de expertise hebben om goede tampons te produceren 

Tampons voor tampondrukmachines
tampon voor tampondrukmachine

ALLE VORMEN EN GROOTTES

De grootte van de tampon hangt af van het beeld dat op het product moet gedrukt worden. De soorten tampons kunnen onderverdeeld worden in 4 vormen: vierkant – rechthoekig – dakvormig – conisch.  

klik hier voor meer info

VALIDATIE

We bieden tampons aan met FDAconforme certificatie. Dit kan nuttig zijn voor sectoren zoals farmaceuticamedical device en de voedingsindustrie 

Download brochure
validatie tampon

FAQ

WAT BEPAALT DE KWALITEIT VAN DE TAMPON?

De gladheid van het oppervlak is een bepalende factor voor de kwaliteit van de afdruk. De kleinste onzuiverheden of luchtbellen veroorzaakt door fabricagefouten leiden tot afwijkingen in het drukbeeld. In het begin hebben nieuwe tampons de neiging om de inkt niet zo goed van de drukplaat op te nemen. Dit probleem kan worden opgelost door enkele afdrukken op papier te maken of door  kort te reinigen met alcohol. Indien gereinigd met agressieve middelen, zoals verdunner, neemt de tampon de inkt onmiddellijk van de drukplaat, maar brengt het niet over op het te bedrukken product. Zodra een tampon is “ingebroken”, is het raadzaam om het tamponoppervlak te reinigen met plakband om stofdeeltjes te verwijderen. 

Er zijn twee standaardtypes onder de silicone tampons: 

  • rood: voor machines met een hoge capaciteit en met name voor het drukken op objecten met gladde oppervlakken. Deze tampons zijn geschikt voor farmaceutische toepassingen (FDAconform) en zijn verkrijgbaar met een certificaat.
  • blauw: deze tampons hebben dezelfde kwaliteiten als de rode, maar zijn antistatisch.

WAT IS DE LEVENSDUUR VAN EEN TAMPON?

Slijtage komt vaak voor wanneer u een product non-stop gebruikt. De tampon is een van de componenten van de tampon-drukbenodigdheden die regelmatig moeten worden vervangen om te zorgen dat u een kwalitatieve afdruk krijgt. Één tampon kan worden gebruikt om ongeveer 50.000 tot 100.000 producten te bedrukken. Dit hangt echter af van de vereiste drukkwaliteit en het type inkt dat wordt gebruikt. De levensverwachting is langer bij gebruik van ééncomponentinkt en korter bij gebruik van tweecomponenteninkt. De grootte en vorm van de tampon en de vorm van het bedrukte materiaal hebben ook invloed op de levensduur. In het geval van zeer scherpe hoeken of extreme krommingen op een ​​te bedrukken object, kan de tampon fysiek beschadigd worden na slechts 1.000 tot 5.000 afdrukken. De fysische eigenschappen, zoals scheurweerstand of weerstand tegen zwelling in contact met oplosmiddelen, zijn beter met een hardere tampon dan met een zachtere; de zachtere tampon bevat meer olie, wat een slechte invloed heeft op de fysische eigenschappen. 

De levensduur van een tampon kan aanzienlijk worden verlengd door zorgvuldige reiniging en behandeling met siliconen-olie. Om de levensduur van een tampon te verlengen, raden we aan om een ​​tampon niet langer dan 8 uur na elkaar te gebruiken. Na acht uur productie moet de tampon minstens acht uur rusten om te herstellen. Voordat de tampon wordt weggeborgen, moet deze behandeld worden met tampondruk olie. 

WANNEER VERVANG JE BEST EEN TAMPON?

Bij het opnemen van het beeld van de drukplaat, zal de tampon een zeer kleine hoeveelheid van het inktmengsel (inkt, oplosmiddel en verharder) absorberen. Na verloop van tijd breken de verharders in de inkt het materiaal van de tampon af. Het resultaat is een gladdere bovenkant van de tampon en een algemene verkleuring van de tampon. De belangrijkste reden waarom u een tampon vervangt, is om de beste afdrukkwaliteit te garanderen. Uw personeel zal urenlang proberen een ‘goede’ plek op een oud tampon te vinden, terwijl het in werkelijkheid gemakkelijker is om een nieuwe te kopen en tijd te besparen. We raden ook aan om een voorraad tampons bij uw productie aan te houden. Probeer niet hetzelfde kussen voor verschillende afbeeldingen te gebruiken – ze nemen allemaal inkt op op verschillende delen van de tampon.

Tampon-gerelateerde problemen  tijdens tampondruk

TAMPON NEEMT GEEN INKT OP / OF SLECHTS GEDEELTELIJK?

TAMPON GEEFT GEEN INKT AF / OF SLECHTS GEDEELTELIJK?

Andere problemen?

Download de Probleemoplossingsgids van de tampondrukdeskundigen van Printing International met de meest voorkomende problemen en de oplossingen heir

WAT IS DE BESTE MANIER OM EEN TAMPON OP TE BERGEN?

Hier zijn de 3 regels voor het opbergen van tampons: 

  • De tampons mogen niet direct worden blootgesteld aan licht, extreme hitte of koude. 
  • Tampons moeten op hun basisplaat leunen en mogen nooit boven elkaar worden gestapeld, anders kunnen ze vervormen. 
  • Een tampon moet schoon worden gehouden, deze mag nooit worden bewaard als er nog inkt op het oppervlak van de silicone zit. Het wordt niet aanbevolen om de tampon te reinigen met oplosmiddelen. Gebruik tamponreiniger. 

HEEFT U NOG STEEDS DE CORRECTE TAMPON NIET GEVONDEN VOOR UW TAMPONDRUKMACHINE?

Download onderstaande brochure of contacteer ons.

Download DE BROCHURE

Vul hier uw contactgegevens in

Let's meet up

Visit our booth at the next exhibitions