vormen van tampons

WELKE VORM VAN TAMPON KIEZEN?

Printing International heeft meer dan 2200 verschillende vormen van tampons. Er zijn vier basisvormen: rond, dakvormig (zadel), rechthoekig en vierkant. Alle standaard tamponvormen hebben één gemeenschappelijk kenmerk: het printoppervlak is convex en staat schuin vanaf de zijkanten naar de drukzone in het midden toe. Deze convexiteit is een factor die de inktoverdracht beïnvloedt, waarbij de zijhoeken de stabiliteit verschaffen die nodig is om prints zonder vlekken te verkrijgen. Een halve bolvorm die breder wordt naar onder toe is de ideale vorm. Deze kan naar alle kanten toe even goed afrollen, waardoor de vorming van luchtbellen wordt voorkomen. Door deze rollende beweging kan de inkt gemakkelijk van de drukplaat op het te printen object worden overgebracht. De hierboven beschreven vorm leent zich echter niet voor alle objecten of drukbeelden. Vierkante of rechthoekige kussens zijn soms noodzakelijk. Wanneer vierkante tampons worden gebruikt, is het nog steeds belangrijk dat het centrale gebied schuin afloopt om te verzekeren dat de tampon goed rolt. De resultaten geproduceerd door rechthoekige (staafvormige) tampons zijn over het algemeen minder wenselijk, omdat de tampons zelf slechts zijdelings in twee richtingen kunnen worden gerold. Er kunnen speciale tampons met unieke vormen worden gemaakt voor specifieke toepassingen. 

 

 

WELKE GROOTTE VAN TAMPON KIEZEN?

Om een scherpe, vlekvrije afdruk te garanderen, moet de geselecteerde tampon zo groot mogelijk zijn. Hoe minder de tampon wordt vervormd, hoe scherper het gedrukte motief. De tampon moet groter zijn dan het drukbeeld om te worden afgedrukt, met name bij “probleemafdrukken”, waar hoeken onder een exacte hoek moeten worden gereproduceerd. Het nadeel van het grote tamponvolume is dat een grotere tampon ook een grote drukkracht vereist en een dergelijke grote tampon is meer onderhevig aan de trillingen veroorzaakt door de beweging van de drukpers dan een met kleinere massa. Daarnaast is de prijs relatief hoger, omdat de belangrijkste kostenfactor bij een tampon het gewicht van het materiaal is. 

 

 

IN WELKE HARDHEID MOET IK EEN TAMPON BESTELLEN?

De hardheid van de tampon moet worden gekozen door de drukspecialisten van Printing International. Maar het is altijd een goed idee om enigszins op de hoogte te zijn van het proces. Hier volgt een lijst met onze tips voor het selecteren van de juiste hardheid: 

  • Gebruik harde tampons voor oppervlakken met textuur. U kunt ze ook gebruiken wanneer u een afbeelding in een zone met een lager niveau naast een verhoogd oppervlak moet afdrukken. De tampon moet over de ‘kloof‘ rollen. 
  • Harde tampons kunnen worden gebruikt in een tamponpatroon of -matrix, wanneer u één machine moet gebruiken met veel tampons die met kleine openingen ertussen zijn geplaatst, bijvoorbeeld bij het bedrukken van computertoetsenborden. 
  • Zachtere tampons zijn ideaal bij het afdrukken op complex gevormde oppervlakken en breekbare items. 
  • Gebruik een zachtere tampon als de kracht van uw machine de tampon niet voldoende kan comprimeren om eenvoldoende rollende actie te bereiken. 
  • Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat tampons met verschillende hardheden in dezelfde toepassing worden gebruikt. De dikte van de inktafzetting zal variëren op het substraat. Dit geldt met name wanneer u een ​​tamponpatroon gebruikt. 

Neem voor meer informatie over het kiezen van de juiste hardheid contact op met Printing International.

Download DE BROCHURE

Vul hier uw contactgegevens in