Wat is tampondruk?

Tampondruk uitgelegd door print expert Mr. Carl Luca

DEFINITIE VAN TAMPONDRUK

Tampondruk, of tampografie of tampon printing, is een indirect offset printproces waarbij een tampon uit silicone een 2-D beeld neemt van een laser gegraveerde drukplaat (of cliché) en dit overbrengt op een 3-D object. Dankzij tampondruk is het mogelijk om elk soort vorm van product zoals gebogen (convex), hol (concaaf), cylindrisch, bolvormig, samengestelde hoeken, texturen, etc. te bedrukken die voordien niet mogelijk waren met traditionele printprocessen.

ESSENTIËLE ONDERDELEN

HOE TAMPONDRUKKEN?

Stap 1: De gesloten inkthouder ligt op het gelaserde (geëtste) beeld van de drukplaat, zo bedekt het het beeld en vult dit met inkt. Dit is de zogenoemde startpositie. 

Stap 2: De gesloten inkthouder schuift weg van het gelaserde beeld, waarmee alle overbodige inkt verwijdert wordt en het drukbeeld getoond wordt, wat nu gevuld is met inkt. De bovenste laag inkt wordt dikker zodra het wordt blootgesteld aan lucht; dat is hoe de inkt vasthoudt aan de tampon en later op het te bedrukken product.

Stap 3: De tampon beweegt neerwaarts op de drukplaat. Zodra de tampon is samengedrukt, duwt het de lucht naar buiten waardoor de inkt loslaat van de gelaserde drukplaat en vastkleeft op de tampon.

Stap 4: Als de tampon omhoog beweegt wordt de kleverige inkt opgepikt op de tampon. Een kleine hoeveelheid inkt blijft in de drukplaat.

Stap 5: Als de tampon voorwaarts beweegt, beweegt de inkthouder ook zodat het gelaserde gebied opnieuw bedekt wordt op de drukplaat. De inkthouder vult opnieuw het gelaserde gebied op de drukplaat met inkt ter voorbereiding van de nieuwe cyclus. 

Stap 6: De tampon drukt neer op het product, waarbij de inktlaag wordt overgebracht van de drukplaat op het productoppervlak. Dan stijgt de tampon terug op, weg van het productoppervlak en keert het terug naar de startpositie, zo is 1 cyclus afgewerkt.

How to pad print

WAT KAN JE BEDRUKKEN MET TAMPONDRUK?

Pad printing industries

Tampondruk wordt gebruikt om moeilijke producten te bedrukken in verschillende industrieën. Printing International focust zich specifiek op enkele industrieën zoals:

  • Verpakkingen van dranken bedrukken zoals: kurken, doppen, …

Bent u op zoek naar de juiste tampondrukmachine voor uw toepassing? 

TAMPONDRUK OP MAAT

In de eerste plaats stemmen we onze oplossingen af op de behoeften van elke klant.

Binnen de verschillende markten, kunnen de klanten van Printing International zeer verschillende eisen hebben als het gaat om het gebruik van componenten of subsystemen, interfacing, documentatie, validatie, opleiding, …

In een wereld van LEAN, SixSigma en Theorie van Beperkingen is etc…. automatisering een sleutelwoord.

Dankzij onze eigen engineeringfaciliteit en een duidelijke focus op innovatie bieden we uitmuntendheid in kwaliteit, beschikbaarheid en prestaties.

Hierdoor kunnen we tampondrukoplossingen bieden om elk product, elk oppervlak en elke vorm te decoreren.

TAMPONDRUK IS ZOVEEL MEER DAN GEWOON AFDRUKKEN!

Tampondruk kan ook gebruikt worden om andere stoffen over te brengen dan inkt. Bv: geleidende inkten, lijmen, smaken, voedingssupplementen, natuurlijke kleurstoffen en glijmiddelen. 

Geleidende inkten:

Evoluties in de technologie van geleidende inkten – inclusief ethyl-cellulose polymeren, koolstof/grafiet, zilver of UV hardende diëlectrische inkten – maken het mogelijk om printplaten, meerlaagse membraan schakelaars en touch-key toepassingen te bedrukken met tampondruk.

Voordelen hiervan zijn onder andere besparingen in proces en materiaalkosten, zoals bv het geëtste koper of verguld goud of soldeerdraad. Bv: het vervangen van gouden vergulding door koolstofinkt is robuuster dan het gebruik van dat dure metaal, en het heeft een lagere electrische weerstand dan koper.

Een groeiende economische sector is het gebruik van geleidende inkten voor Radio Frequentie Identificatie (RFID). Andere applicaties voor geleidende inkten zijn medische sensors, transistoren, antennen en electrodes; beschermt tegen elektromagnetische en radiofrequentie storingen en vermindert of elimineert statische elektriciteit.

Nogmaals heeft tampondruk z’n mogelijkheid om oneven, gebogen of verzonken oppervlakken te bedrukken voordelen opgebracht ten opzichte van andere vlakke methodes van overdracht van stoffen. Maar, net zoals met het drukken van lijmen, moeten geleidende inkten op solventen gebaseerd zijn en niet te vloeibaar of te dik zijn om effectief overgebracht te kunnen worden met tampondruk.

Lijmen:

Het aanbrengen van lijmen is wordt door veel producenten bekeken als een tijdsverslindend en arbeidsintensief proces. Kleine of doorzichtige stukken moeten precies aangebracht wat meer tijd vergt. Wanneer je het afval en het opkuisen meerekent maakt dit het een lastig proces. Hierdoor zijn alternatieve methoden om lijmen toe te passen veelgevraagd. Een methode is een lijmfilm, maar dit resulteert ook in veel afval. De techniek van tampondruk waarbij precieze hoeveelheden viscose vloeistoffen worden afgezet is hiervoor de ideale oplossing. Een gesloten inkthouder voorkomt dat de lijm uitdroogt, en de drukplaat kan gelaserd worden tot op een bepaalde diepte en exacte lijndikte/dunheid.

Eenmaal ingesteld, deponeert de tampon exact de zelfde hoeveelheid lijm in exact dezelfde locatie op elk ogenblik. Deel uitmakende van een in-line geautomatiseerd proces kan het afgewerkte deel (bv. een afgeschuinde lens van gsm) gevoed worden aan een op maat gemaakte shuttle houder dat het stuk in z’n plaats houdt terwijl de lijm wordt aangebracht. De lens wordt dan getransporteerd naar een pick&place robotarm die de gsm op het gelijmde gebied drukt. Verdere automatisering kan de gelijmde onderdelen verder transporteren naar een droogtunnel of verder in de productielijn. Ultraviolet of warmte-hardende lijmen zijn bruikbaar voor dit proces, net zoals vele solvent gebaseerde lijmen die niet te dik of te vloeibaar zijn.

Smaakstoffen, voedingssupplementen en natuurlijke kleurstoffen: 

Tampondrukken op voedsel is nog een ander gebied waar nog maar net het potentieel van wordt ontdekt. Het kan meer dan enkel een hoogtechnologische manier zijn om koekjes te decoreren met natuurlijke kleurstoffen. Tampondruk kan ook ingezet worden om smaken en voedingssupplementen aan te brengen op ontvankelijke voedseloppervlakken. De tampons die gebruikt worden in tampondruk zijn van verschillende hardheden, waardoor de eindgebruiker de hardheidsgraad kan kiezen om afhankelijk van de sterkte van het substraat. Bv.: een gumball zou een hardere tampon nodig hebben om 180° rond het product te kunnen drukken, terwijl een smaakstof drukken op een maagpilletje een zachtere tampon nodig zou hebben om het pilletje niet te verbrijzelen.

Glijmiddelen:

Een andere toepassing van tampondruk voor vloeistoffen zijn glijmiddelen. Weeral is dit een gebied waar precisie een moeilijke factor is en waar afval kostelijk en smerig is. Zonder het productieproces heruit te vinden door nieuwe materialen te integreren zoals gepoederde of ‘droge film glijmiddelen’ (met hun geassocieerde problemen van kostprijs en technologie), biedt tampondruk een simpele en bewezen mechanische oplossing.

Of het nu olie, vet of een andere stof is die de frictie vermindert: als het kan plakken op een tampon en het kan getransfereerd worden op een ander substraat, dan kan het geprint worden. Aangezien tampondruk aangewezen is voor het gebruik op driedimensionele objecten, zoals scharnieren, lagers en onderdelen met schroefdraad of behuizingen. Elke productielijn die gelijkaardige onderdelen produceert kan deze technologie integreren in het productieproces. Vooral waar een onjuiste toepassing ervan enorme gevolgen kan hebben op aanpalende mechanismes kan deze precieze aanbrenging van lijmen bekomen worden door tampondruk. Of het nu kleine puntjes, fijne lijnen, kronkels of precieze hoeken zijn, dankzij tampondruk is dit mogelijk.

WAT IS DE TOEKOMST VAN TAMPONDRUK?

Met het hoge tempo van vooruitgang in de medische en technologische ontwerpen is het vinden van een middel dat een brug maakt tussen het verleden en het heden cruciaal. Zowel op de werkvloer als in de budget meetings. Tampondruk is een bewezen technologie die flexibel genoeg is om zich aan te passen aan een grote variëteit van substraten en stoffen. De behoefte aan gepersonaliseerde manieren om stoffen af te zetten zal alleen maar stijgen als de nichemarkten blijven groeien en verkleinen.

Ontwerpers, producenten, ingenieurs en managers kunnen best de mogelijkheden van tampondruk ontdekken om te zien hoe ze het kunnen inzetten voor niet-decoratieve, niet-markerende doelen. Het is bewezen dat het beste middel, één is met veel toepassingsmogelijkheden en ideaal is om een probleem om te draaien in een oplossing: voeg enkel nog wat creativiteit toe en een vonkje inbeelding voor het beste resultaat.

PROBLEMEN MET TAMPONDRUK?

Bekijk de meest voorkomende problemen en oplossingen.

Download onze gids voor probleemoplossing en krijg advies van onze tampondrukdeskundigen.

BEKIJK ONZE STAPSGEWIJZE VIDEOGIDS "HOE TE TAMPONDRUKKEN".

Let's meet up

Visit our booth at the next exhibitions